www.inaas.sk
 

Interiér bytu Bratislava Staré Mesto



Shadow
Kuchyňa a obývacia izba Staré Mesto Spálňa Staré Mesto
Byt sa nachádza v obytnom dome v mestskej časti Staré Mesto v tichej lokalite v blízkosti Horského parku. Dispozícia má tri nadzemné a jedno podzemné podlažie s terasou od ulice a záhradou do zadnej časti domu. Byt je rozdelený na obytnú časť (denná a nočná) a na časť podnikania. Takéto delenie bytu zostalo aj po rekonštrukcii, pričom funkcia podnikania sa presunula z pôvodne prvého nadzemného podlažia do suterénu. Na prvom nadzemnom podlaží vznikol priestor na vytvorenie dennej časti so zádverím, obývacou izbou a kuchyňou. Dôležitou požiadavkou investora bolo otvorenie a prevzdušnenie dennej časti, kde bolo nutné vybúrať priečku oddeľujúcu schodisko od kuchynskej časti, čím sme dosiahli otvorenie a zväčšenie kuchyne. Taktiež bolo potrebné zväčšiť prechody medzi kuchyňou a obývacou izbou, kde zostal ako jediný deliaci prvok krb, ktorý je otvorený do obidvoch miestnosti. Takto umiestnený krb rozdeľuje, ale zároveň aj spája priestor. Rekonštrukcia si taktiež vyžiadala kompletnú výmenu elektro rozvodov, nový návrh podhľadov a osvetlenia, kde je možné využívať priame i nepriame osvetlenie, a tým ladiť atmosféru v súlade s potrebami užívateľa. V interiéry kuchyne a obývacej izby sú použité veľkoformátové gresové dlažby s jemne žltým nádychom a taktiež obklad z rezaného kameňa. Kuchynská linka s murovaných korpusom obloženým umelým kameňom v kombinácii s olivovo zelenými prednými plochami dvierok výrazne oživuje celý priestor. Dominantou kuchyne je varný ostrov, okolo ktorého je znížená masívna dubová stolová doska. Rekonštrukcia schodiska si vyžiadala nasvietenie ako aj výmenu schodiskových stupníc z dubového masívu. Druhé nadzemné podlažie obsahovalo pôvodne otvorenú kuchynskú časť, spálňu a kúpeľňu. V novom riešení bola dispozične umiestnená spálňa do pôvodnej kuchynskej časti, kde bolo nutné oddeliť tento priestor od priestoru schodiska. Kvôli šetreniu priestorom a presvetleniu schodiska bola ako deliaci prvok navrhnutá sadrokartónová priečka so svetlíkmi a zásuvnými dverami. Komfortným riešením spálne bola inštalácia vane k dizajnovému obkladu s rastlinným motívom. Týmto riešením sme v pôvodnej spálni, ktorá bola nevhodne dispozične položená (nakoľko okno bolo do ulice) umiestnili šatník. Rekonštrukciu si taktiež vyžiadala predná terasa, kde bolo inštalované nové oplotenie pozemku, výmena dlažby a bolo navrhnuté nové schodisko do suterénu domu slúžiaceho na podnikanie. Tretie nadzemné podlažie slúžiace ako ateliér investora neprešlo rekonštrukciou a zostalo v pôvodnom stave.